Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Πως απέκτησε ο Θωρ το σφυρί του



Ο Λόκι έχοντας βγει νικητής στην προηγούμενη περιπέτειά του , και θέλοντας να γλύψει περισσότερο τους υπόλοιπους θεούς, ώστε να ξεχάσουν το τελευταίο του στραβοπάτημα, ( ώστε να αρχίσει να σκέφτεται το επόμενό του), δώρισε το δόρυ στον Όντιν. Όπως και να το κάνουμε, το να τα έχεις καλά με τον αρχηγό είναι το μεγαλύτερο βήμα ώστε να περνάς καλά. Αυτό το παράδειγμα το ακολούθησαν πάρα πολλοί από τότε, ακόμα και στις μέρες μας. Για αυτό και βλέπουμε ότι ακόμα και ο πιο μισητός άνθρωπος , όταν πάρει εξουσία αποκτάει πάρα πολλούς “φίλους ¨ ξαφνικά. Στον Φρέη έδωσε την βάρκα. Αρχηγός και αυτός , των Βάνιρ* .


Έχοντας λαδώσει, εεεε δωρίσει τα πράματα στους αρχηγούς , ο Λόκι άρχισε να ξαναγίνεται δεκτός στους υπόλοιπους θεούς. Αφού το είδε αυτό λοιπόν , ο Λόκι , άρχιζε να κομπάζει σε όλους για τους νάνους υπηρέτες του, τους οποίους μπορεί να διατάξει να φτιάξουν τα ομορφότερα πράματα στον κόσμο. Έτσι λοιπόν πέρναγε τον καιρό του ο Λόκι στην Άσγαρντ , μέχρι που μια μέρα ενώ έλεγε στον Θωρ ότι μόνο οι δικοί του υπηρέτες μπορούν να φτιάξουν τόσο θαυμαστά πράγματα , έτυχε να περνάει από εκεί ο Μπροκ, ο νάνος. Ο μπρόκ λοιπόν σαν γνήσιος νάνος ήταν και αυτός πειραγμένος με την τέχνη του , και αυτό που είπε ο Λόκι ήταν πολύ βαρύ. Έτσι λοιπόν τρέμοντας από νεύρα πήγε στον Λόκι


Τι λες βρε ψεύταρε;;;; Πως είναι δυνατόν οι νάνοι σου να φτιάχνουν τα ομορφότερα πράματα στον κόσμο;
Κοίταξε, πώς τα φτιάχνουν ακριβώς δεν ξέρω , εγώ δεν είμαι τεχνίτης. Αλλά υποθέτω ότι γίνονται με σχέδια που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και από αυτί σε αυτί.
Τι; Δεν εννοώ αυτό βρε!!! Εννοώ ότι δεν γίνεται να φτιάχνουν τα ομορφότερα πράγματα στον κόσμο, μιας και καλύτερος τεχνίτης είναι ο αδερφός μου ο Σίντρι.
Μα τι λές τώρα νάνε. Ο αδερφός σου πάω στοίχημα το κεφάλι μου ότι δεν μπορεί να φτιάξει πράματα πιο όμορφα από αυτά που δώρισα στους θεούς.
Δεκτό το στοίχημα σου πανούργε Λόκι. Θα πάω στον αδερφό μου και μαζί θα φτιάξουμε πράματα πιο όμορφα από αυτά που δώρισες στους θεούς. Κριτές θα είναι οι θεοί, και όταν με το καλό νικήσω θα σου πάρω το κεφάλι και θα το ρίξω στη φωτιά.
Μα εγώ.....
Έφυγα για να πιάσω δουλειά. Ελπίζω να χαρείς το κεφάλι σου όσο το έχεις.

Και λέγοντας αυτά άρχισε να κατευθύνεται προς το Svartheim. Την πατρίδα των νάνων. Όταν έφτασε κάτω εξήγησε στον αδερφό του τον Σίντρι την κατάσταση και εκείνος τον καθησύχασε ότι θα φτιάξουν πολύ πιο όμορφα πράματα , από αυτά που δώρισε ο Λόκι στους θεούς. Αλλά με μία προυπόθεση. Θα έπρεπε να τον βοηθήσει ο Μπρόκ στη φωτιά. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ δυνατή , αλλά ούτε πολύ χαμηλή. Έτσι λοιπόν ο Μπρόκ έπιασε τους φυσητήρες και άρχισε να δουλεύει την φωτιά.

O Σίντρι πέταξε στην φωτιά ένα τομάρι από κάπρο και έφυγε για να φέρει κάποια άλλα πράματα. Πριν προλάβει να βγει καλά καλά από το δωμάτιο ο Σίντρι, μπήκε μέσα μια αλογόμυγα και άρχισε να γυροφέρνει τον Μπρόκ.

“Ουστ βρωμόμυγα. Έκανα πριν 3 μήνες μπάνιο.“ έκανε ο Μπροκ στην μύγα συνεχίζοντας να κρατά γερά τους φυσητήρες. Από την μύγα ακούστηκε κάτι σαν χιχιχιιχιχι, και πριν προλάβει να συνειδητοποιήσει ο Μπροκ, αν όντως ακούστηκε από την μύγα αυτό, η μύγα άρχισε να του τσιμπά τα χέρια.

“Ξουτ βρωμόμυγα λέω!!! Πρέπει να κρατάω την φωτιά”
“ Λέγε με Λόκι”
“ Βρε παλιό... δεν μπορείς να παίξεις ένα στοίχημα δίκαια;”
“ Αφού σου είπα λέγε με Λόκι” και συνεχισε να τσιμπάει με μανία τα χέρια του Μπρόκ.

Παρά τον πόνο του όμως ο Μπρόκ συνέχισε να κρατάει τον φυσητήρα και να διατηρεί την φωτιά όπως του είπε ο Σίντρι. Ούτε πολύ δυνατή ούτε πολύ αδύναμη. Το μαρτύριο του κράτησε μέχρι να γυρίσει πίσω ο Σίντρι, γιατί μιας και είχε ελεύθερα χέρια , ο Λόκι την κοπάνησε με ελαφρά . Μην φάει και καμία.

Ο Σίντρι κοίταξε το αντικείμενο στη φωτιά το οποίο είχε αρχίσει να πυρώνει και είπε μερικές μαγικές λέξεις.

“ Εντάξει αδερφέ μου. Μπορείς να σταματήσεις να φυσάς” Είπε ο Σίντρι στο Μπρόκ, καθώς παρατηρούσε το αντικείμενο να φουσκώνει και να παίρνει σιγά σιγά μορφή.

“ Αχ πάλι καλά. “ Απάντησε ο Μπρόκ αφήνοντας τους φυσητήρες και πιάνοντας τα χέρια του που πονάγαν. “ Αδερφέ άκου τι έγινε, ήρθε εδώ ο ....” Όμως δεν πρόλαβε να τελειώσει τη φράση του, γιατί το αντικείμενο πήδηξε έξω από το φωτιά και άρχισε να τρέχει γύρω γύρω στο δωμάτιο αφήνοντας μία χρυσή λάμψη πίσω του. Ο Μπρόκ είδε κατάπληκτος ότι το αντικείμενο είχε πάρει την μορφή ενός κάπρου, αλλά το τρίχωμά του ήταν χρυσό. Ο Μπρόκ καθόταν άναυδος και χάζευε το υπέροχο δημιούργημα , έως ότου η φωνή του αδερφού του τον επανέφερε στον κανονικό κόσμο.

“ Φυσαααααα” Είπε ο Σίντρι καθώς έφευγε από το δωμάτιο.

Ο Μπρόκ ενστικτωδώς έπιασε τους φυσητήρες και άρχισε να φροντίζει πάλι την φωτιά. Στην φωτιά πρόσεξε ότι τώρα υπήρχε ένα κομμάτι χρυσού. Ο Σίντρι το είχε βάλει προφανώς όση ώρα εκείνος χάζευε τον κάπρο.


“ Είδες τι έπαθα που σε θαύμαζα; “ Είπε ο Σίντρι στον Κάπρο. “ Δεν πρόλαβα να πω στον αδερφό μου για τον Λόκι που έρχεται και μας σαμποτάρει”

“Με φώναξε κανείς” Ακούστηκε μία φωνή από ψηλά. “ Επιθεσηηηηηηη”

Ο Μπρόκ κοίταξε πάνω και είδε μία αλογόμυγα να κάνει κάθετη εφόρμηση .

“ Βρε παλιο..... ΑΑΑΑΑΧ” Ο μπρόκ δεν πρόλαβε να πει τι παλιό ήταν ο Λόκι, γιατί εκείνη την ώρα άρχισε να του τσιμπάει τον λαιμό και ήταν πολύ απασχολημένος στον πόνο του και στην διατήρηση της φωτιάς ώστε να σκεφτεί βρισιές. Όμως παρά τον πόνο και παρά τα απανωτά τσιμπήματα από τον Λόκι, ο Μπροκ κατάφερε να διατηρήσει την φωτιά έτσι όπως έπρεπε να είναι και μετά από λίγο γύρισε στο δωμάτιο ο Σίντρι.

“ I'll be back” είπε η αλογόμυγα Λόκι στον Μπρόκ και πέταξε ψηλά.
( Εδώ να σημειωθεί ότι αυτή η ατάκα του Λόκι θα έκανε μεγάλη επιτυχία μερικές χιλιάδες χρόνια αργότερα, σε μία ταινία με ένα ρομπότ σφίχτη που θα γίνει και πρόεδρος κάποια στιγμή, αλλά το παρόν κείμενο επικεντρώνεται στην μυθολογία και όχι στο μέλλον, οπότε δεν θα αναπτύξουμε άλλο αυτό το θέμα. )




Ο Σίντρι λοιπόν πλησίασε την φωτιά και είπε πάλι μερικές μαγικές λέξεις. Ύστερα έβγαλε τον πυρωμένο χρυσό από τη φωτιά και άρχισε να τον χτυπάει στο αμόνι και να του δίνει σχήμα. Ύστερα από λίγο πήρε το σχήμα ενός μεγάλου πανέμορφου δαχτυλιδιού για το χέρι. Ο Σίντρι σήκωσε το δαχτυλίδι και το πήγε προς τον αδερφό του.

“ Μπρόκ , σου παρουσιάζω το Draupnir!!! Εκτός από την ομορφιά του έχει και μία κρυφή χάρι. Κάθε ένατη νύχτα οχτώ ίδια δαχτυλίδια θα πέφτουν από αυτό, φτιαγμένα από το πουθενά!!!” Είπε ο Σίντρο στον Μπροκ και του έδωσε το δαχτυλίδι.

“ Ναι είναι πολύ ωραίο όντως. Αλλά πρέπει να σου πω κάτι. Ο Λοκι..... ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ 8 ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ ΘΑ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΝΑΤΗ ΝΥΧΤΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΔΛΔ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΧΡΥΣΟ;;;;;;” είπε με μεγάλο θαυμασμό ο Μπροκ.

“ Βέβαια αυτό είπα!!!” Του απάντησε ο Σίντρι με ένα χαλαρό ύφος, σαν να μην ήταν κάτι σπουδαίο και θαυμαστό αυτό.

“ πωπωωωω” Είπε ο Μπροκ και αμέσως τη σκέψη του την κατέκλυσαν δαχτυλίδια χρυσού. Δωμάτια ολόκληρα με δαχτυλίδια χρυσού. Αλλά γιατί όχι ωκεανοί ολόκληροι με δαχτυλίδια χρυσού....

“ φυσαααααααα” Είπε ο Σίντρι και έφυγε παλι απο το δωμάτιο

“ οχι μη φύγεις ...... εχω να σου πω.... “ πήγε να πει ο Μπροκ στον Σίντρι αλλά ήταν ήδη αργά . Ο Σίντρι είχε φύγει ήδη από το δωμάτιο , ενώ στην φωτιά ήδη υπήρχε μία μπάρα από σίδερο.

“ Μου χρειαζόταν τώρα. “ Μονολόγησε στον εαυτό του ο Μπροκ . Και άρχισε πάλι να φροντίζει τη φωτιά. “ Αφου την πρώτη φορά δεν έβαλα μυαλό , καλά να πάθω. Λοιπόν χρυσό καφράκι. Άκου τι θα κάνουμε. Θα προσέχουμε μαζί για αυτόν τον Λόκι. Έτσι και τον δείς πες μου”

“Ουίνκ “ έκανε ο κάφρος και κοίταζε τον Μπρόκ στα μάτια.

“ ναιι τον Λόκι. Πρόσεχε γύρω το δωμάτιο και εσύ ώστε να προσέχω εγώ τη φωτιά”

“ ουίνκ “ Ξαναεκανε ο κάπρος συνεχίζοντας να κοιτάει τον Μπρόκ στα μάτια.

“ α καλά Αστο. Στην τελική τί να καταλάβεις. Καλό χρυσό, αλλά ζώο παραμένεις. Είπε ο Μπρόκ και συνέχισε να φροντίζει την φωτιά , όπως του είχε πει ο αδερφός του. Όμως σύντομα ένιωσε μία μικρή φαγούρα ανάμεσα από τα μάτια του και κάτι σαν υγρό να πέφτει εκεί. Έτσι, άρχισε να φυσάει προς τα πάνω μήπως ανακουφιστεί.

“ Θυελλώδεις άνεμοι 12 μποφόρ” Άκουσε μία πολύ γνώριμη φωνή να λέει .
“ Τι διάολο κάνεις πάλι εκεί Λόκι;;;;” Ρώτησε την αλογόμυγα οργισμένος ο Σίντρι
“ Ζωγραφίζω” Απάντησε κεφάτα η αλογόμυγα
“ τι στο καλό ζωγραφίζεις”
“ Στόχο.” είπε η αλογόμυγα και άρχισε να απομακρύνεται.
“ Στόχο ; Γιατί στόχο” Ρώτησε ο Μπροκ. Αλλά μία εφιαλτική σκέψη κατέκλυσε το μυαλό του.
“ Μην τολ.... “ Αλλά ήταν πολύ αργά. Ο Λόκι σαν σφαίρα έπεσε με όλη την δύναμη του κεντριού τους στο κέντρο του στόχου, ακριβώς στο δόξα πατρί του Μπρόκ. Το χτύπημα ήταν τόσο δυνατό που έκανε τον Μπροκ να χάσει το φώς του. Έτσι δεν μπορούσε πλέον ούτε να δει την φωτιά αλλά και ούτε να την συντηρήσει, μιας και δεν ήξερε πότε ήταν εξασθενημένη και πότε δυνατή.

Τα μαγικά λόγια ήχησαν στα αυτιά του Μπροκ και κατάλαβε ότι ο Σίντρι είχε γυρίσει στο δωμάτιο.

“ Ααααχ λίγο ακόμα και θα ήταν τέλειο. Σου είπα να προσέχεις την φωτιά. “ είπε νευριασμένος ο Σίντρι στον Μπροκ.

“ μα.... “ έκανε να πει ο μπρόκ αλλά ο αδερφός του τον διέκοψε
“ Μαμούνια” . Είπε και έβγαλε το σίδερο από την φωτιά. Το έβαλε πάνω στο αμόνι και άρχισε να το σφυρηλατεί. Σιγά σιγά έδωσε στο σίδερο την μορφή ενός μεγάλου σφυριού. ( με σφυρί έφτιαξε σφυρί.....) Όμως η λαβή του σφυριού αναλογικά με το κύριο μέρος του ήταν πολύ μικρή, επειδή η φωτιά δεν ήταν όπως έπρεπε να είναι.

( απορία καλλιτέχνη. Γιατί δεν το ξανα έκανε με σωστή φωτιά; Τσιγκουνεύτηκε το σίδηρο; )


“ το σφυρί λέγεται Μιόλνιρ (Miolnir) “ Είπε ο Σίντρι “ και είναι από τα καλύτερα πράματα που μπορώ να φτιάξω. Πάρε τα πράματα και πήγαινε τα στους θεούς πάνω στην Ασγκαρντ. Πραγματικά δεν φοβάμαι. Είμαι σίγουρος ότι θα νικήσεις και θα γυρίσεις με το κεφάλι του Λόκι.”

Ο Μπροκ αφού ευχαρίστησε τον αδερφό του, μάζεψε τα πράματα και ανέβηκε στην Ασγκαρντ να δείξει τα θαυμαστά πράματα που έφτιαξε ο αδερφός του στους θεούς. Έτσι λοιπόν μετά από λίγο ο Χειμνταλ είδε άλλο ένα παράξενο θέαμα. Έναν νάνο που φόραγε στο μπράτσο ένα χρυσό δαχτυλίδι, ο οποίος έσερνε ένα μεγάλο τσεκούρι, μιας και δεν μπορούσε να το σηκώσε και από πίσω ακολουθούσε πρόσχαρος ένας χρυσός κάπρος.



Μόλις έφτασε ο Μπροκ στην Ασγαρντ , έγινε άλλη μια συνέλευση των θεών , στο κτήριο του συμβουλίου, ώστε να τους παρουσιάσει ο Μπροκ τα πράγματα που έφερε. Στην αρχή έδειξε τον κάπρο ο οποίος άρχισε να τρέχει γύρω γύρω από το συμβούλιο και να αφήνει πίσω του τη χρυσή γραμμή. Τον κάπρο τον δώρησε στον Φρέι, τον αρχηγό των Βάνιρ. ( αμέ , ξέρει και εκείνος πως να γλύφει. Αρχηγό έπιασε πρώτα. ) Οι θεοί εντυπωσιάστηκαν με τον κάπρο, αλλά θεώρησαν ότι δεν έπιανε ούτε την βάρκα, αλλά ούτε και το δόρυ που έκανε δώρο ο Λόκι στους θεούς.


Ύστερα ο Μπροκ παρουσίασε το δαχτυλίδι. Όλοι το κοίταξαν με θαυμασμό, ειδικά όταν τους αποκάλυψε ότι μπορεί και δημιουργεί άλλα 8 δαχτυλίδια κάθε τόσο, παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για θαύμα όντως. ( φιλοχρήματοι ακόμα και οι θεοί. Αρα ο χρυσός είναι ο θεός των θεών; Ακόμα ισχύει αυτό. Τελικά όντως μέσα στην μυθολογία υπάρχουν κρυμένες αλήθειες για τον κόσμο...) Το δαχτυλίδι το δώρισε στον Όντιν ( πείτε μου ότι δεν το περιμένατε.... )


Τελευταίο άφησε το Μιόλνιρ, το οποίο το έδωσε στον Θωρ. Ο Θώρ μόλις το πήρε στα χέρια του άρχισε να το στριφογυρίζει γύρω γύρω σαν να χτυπάει αόρατους εχθρούς και να φωνάζει την πολεμική του κραυγή. Όταν τέλειωσε και ακούμπησε το σφυρί του στον ώμο με μια άνεση σαν να το είχε χρόνια ( είναι και ποσέρι τι να κάνουμε όλοι παραδέχτηκαν ότι πρόκειται όντως για θαύμα , και ότι όντως το σφυρί είναι το καλύτερο αντικείμενο που έχει έρθει ποτέ στην Άσγκαρντ.

( απορώ τώρα εγώ. Αν δλδ δεν είχε χαλάσει η φωτιά τι θα γινόταν; Αυτό είναι μία προοπτική που την αφήνω να την σκεφτεί ο αγαπητός αναγνώστης/στρια )


Ο Μπροκ μόλις το άκουσε αυτό πήγε θριαμβευτικά στον Λόκι και του είπε.

“ Λοιπόν Λόκι; Πως θες να χάσεις το κεφάλι σου; Με τσεκούρι ή με σπαθί; Είμαι καλός σήμερα και θα σου αφήσω την επιλογή. Δυστηχώς οι θεοί δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να σε σώσουν. Είναι ζήτημα τιμής, και δεν μπορεί ένας θεός να μην τηρήσει την υπόσχεση του. Χι χι χι.”

“ Αισθάνομαι και εγώ καλός σήμερα” απάντησε ο Λόκι με μια περίεργη χαλαρότητα και ένα χαμόγελο στα χείλη. “ και εγώ θα σε αφήσω να επιλέξεις πως θα μου πάρεις το κεφάλι, χωρίς να μου πειράξεις όμως το λαιμό. Μην ξεχνάς . Ο λαιμός μου δεν ήταν μέσα στο στοίχημα. Αρά μου ανήκει ακόμα. Χου χου χου”

“ Βρε παλιο...... αυτό είναι ατιμία!!!!!!!” Του φώναξε κόκκινος από θυμό ο Μπρόκ

“ Οχουυυ, πώς κάνεις έτσι; Μύγα σε τσίμπησε; Φυσικά και ΔΕΝ είναι ατιμία. Είπαμε ότι αν χάσω το στοίχημα το κεφάλι μου σου ανήκει. Δεν είπαμε τίποτα όμως για το λαιμό μου. Έτσι λοιπόν ανήκει σε μένα ακόμα, και δεν έχεις δικαίωμα να τον πειράξεις “

“ Έχει δίκιο ο Λόκι “ είπε ο Όντιν. “ από τι στιγμή που δεν έχεις στοιχηματίσει τον λαιμό του δεν μπορεις να τον πειράξεις”

Αν και ο Λόκι είναι μεγάλος κατεργάρης, μαραμένει θεός, οπότε λογικό είναι να προσπαθήσουν οι υπόλοιποι θεοί να τον καλύψου και συμφώνησαν με τον Όντιν.

“ Κατάλαβα” είπε ο Μπρόκ. “ αφού το κεφάλι του μου ανοίκει αλλά όχι και ο λαιμός του, θα αναγκαστώ να ασκήσω το χόμπι μου. Ραπτική!!! Για έλα προς τα εδώ λίγο Λόκι. “

Ο Λόκι κοίταξε με ελπίδα τον Όντιν αλλά εκείνος του απάντησε “ πήγαινε Λόκι. Δεν μπορείς να το αρνηθείς. Είναι δικό σου στοίχημα”

“ Έτσι το παιδί μας με το μεγάλο στόμα” είπε ο Μπροκ “ για σουφρωσε λίγο τα χείλια μεταξύ τους. Εετσι. Κάτσε εκεί” είπε και με κλωστή και βελόνα έραψε τα χείλια μεταξύ τους. “ για να σε δω τώρα πως θα μιλάς και θα λές τα ψεματά σου; “ Είπε και έφυγε απο την άσγκαρντ χωρίς το κεφάλι του Λόκι, αλλά με τον αέρα του νικητή.

Έτσι λοιπόν στην Ασγκαρντ αρχισε μία μικρή περίοδο γαλήνης, μιας και ο Λόκι δεν μπορούσε να μιλήσει για λίγο καιρό.








Σημειώσεις

Ο αδερφός του Μπροκ σε κάποια άλλα κείμενα αναφέρεται ως Έιτρι και όχι Σίντρι.
Οι Αισιρ και οι βάνιρ ήταν οι κύριες δύο ομάδες των θεών. Θα αναφερθούμε αργότερα σε αυτό.

illustration : http://www.thfire.com/wp-content/uploads/2010/07/thor-movie.jpg

Βιβλιογραφία
The Children of Odin - Padraic Colum

4 σχόλια:

  1. Χαχαχαχα
    Are you f*ckin' kiddin' me? Έλιωσα!
    Να 'σαι καλά ρε sensei! xD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω διαίσθηση όμως ε; Β)
    Από τους νάνους το πήρε το μάθημά του τελικά.

    Καλά με τι του το έραψε το στόμα;
    Με συρματόπλεγμα; Δεν μπορούσε να κόψει την κλωστη;
    Στο τέλος βέβαια βλέπω πως οι θεοί ησύχασαν για λίγο καιρό, οπότε μάλλον θα βρει τρόπο να επιστρέψει.
    He'll be back B). Υποθέτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεοί. Δεν βγάζεις άκρη μαζί τους, Μπορεί να μην σκέφτηκε να το κόψει.

    Θα επιστρέψει δρυμίτερος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή