Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Πως χτίστηκε το τοίχος της Valhalla και πως απέκτησε ο Οντιν το άλογο του

Μια μικρούλα εισαγωγή.
Όταν λέμε μυθολογία των βορείων εννοούμε συνήθως την μυθολογία των Βίκινγκ, έναν μάλλον βίαιο λαό θα έλεγα, που μεταξύ των αιώνων 800 και 1100 λεηλάτησαν και κατέκτησαν αρκετές χώρες της Σκανδιναβίας. Αλλά θα μιλήσουμε σε κάποιο άλλο άρθρο για αυτούς. Το θέμα μας είναι ότι οι Βίκινγκ ήταν αγράμματοι, με αποτέλεσμα να μην έχουν έναν τρόπο να καταγράψουν τις δοξασίες και τους μύθους τους.illustration 1: Οι Βίκινγκ στον Αστερίξ

Πως λοιπόν ξέρουμε την μυθολογία τους αφού εκείνοι ήταν πολύ απασχολημένοι σφάζοντας και κατακτώντας για να μάθουν γραφή και ανάγνωση; Η απάντηση είναι ότι την μαθαίνουμε από τρίτες πηγές, συνήθως χριστιανικές, οι οποίες δεν έτρεφαν και ιδιαίτερη συμπάθια στους Βίκινγκς, πράμα που τις κάνει να μην είναι αντικειμενικές. Άλλη μία πηγή είναι η ίδια η Σκανδιναβία , αλλά σε μεταγενέστερη εποχή. Έτσι οι πληροφορίες τείνουν να είναι αλλοιωμένες μιας και είναι δύσκολο να διατηρηθούν οι μύθοι ανέπαφοι, όταν περνάν από στόμα σε στόμα. Για αυτούς τους λόγους υπάρχουν μερικές παραλλαγές στους μύθους , τις οποίες θα αναφέρω στο τέλος κάθε κεφαλαίου.


Ας πάμε λοιπόν στην πρώτη μας ιστορία....Πως χτίστηκε το τοίχος της Valhalla και πως απέκτησε ο Οντιν το άλογο του δλδ....


Η πρώτη μας ιστορία διαδραματίζεται μετά των πόλεμο των Αίσιρ με τους Βάνιρ ( περισσότερες πληροφορίες για αυτούς στο μέλλον ). Σε αυτήν περιγράφεται πως χτίστηκε το μυθικό τοίχος γύρω από την πόλη της Ασγκαρντ (Asgard) που σημαίνει πόλη των θεών.


Ήταν ακόμα η αρχή των χρόνων, αλλά ύστερα από πολλά χρόνια από τον πόλεμο των Αισιρ με τους Βάνιρ. Η Ασγκαρντ υπήρχε ακόμα περήφανη πάνω στον λόφο όπου την έχτισαν οι θεοί , αλλά το τοίχος που είχαν ανυψώσει οι Βάνιρ με την μαγεία τους είχε ερειπωθεί. Οι θεοί χρειάζονταν ένα ισχυρό τείχος ξανά για να τους προστατεύει από τους γίγαντες που βρίσκονταν πάντα σε πόλεμο με τους θεούς, αλλά κανένας δεν έπαιρνε την ευθύνη να το χτίσει.

Μία μέρα όπως όλες οι άλλες, οι θεοί μάλωναν μεταξύ τους ποιος να χτίσει το τοίχος.


-Thor εσύ που είσαι κτήνος παιδί μου δεν πάς μία να χτίσεις το τοίχος; Του είπε ο Odin

-Απαπαπα. Δεν μπορώ. Εγώ είμαι πολεμιστής όχι κτίστης. Έχω να πάω να σκοτώσω και κάνα γίγαντα γιατί έχω καιρό και μπορεί να προσβληθούν. Βάλε τον Λόκι να χτίσει το τοίχος που δεν κάνει και τίποτα.

-Μα τι λες ; Του αντιγύρισε η Freya. Αυτός με το μυαλό που κουβαλάει αντί για τοίχος θα φτιάξει κήπο.

-Ε και τότε ποιος θα χτίσει το τοίχος που θα μας προστατεύει από τους γίγαντες ; Ρώτησε ο Odin. Και εφόσον είδε ότι όλοι τον κοιτούσαν σκεφτηκά συμπλήρωσε. Αααα όχι. Εγώ δεν μπορώ . Εγώ είμαι φτιαγμένος για να διοικώ, ποιος θα διοικεί αν κάθομαι και χτίζω το τοίχος;

-Εγω θα χτίσω το τοίχος ώ Odin πατέρα των Θεών. Είπε ένας άνθρωπος που δεν είχαν αντιληφθεί ότι βρισκόταν εκεί. Μέσα σε 18 μήνες μπορώ να το έχω έτοιμο. Θα είναι υψηλότερο και γερότερο από το προηγούμενο. Τίποτα δεν θα μπορεί να το διαπεράσει ο μέγα Odin.

-Δεν ακούγεται άσχημη προσφορά σου ξένε. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα θες κάτι για αντάλλαγμα. Τι ζητάς λοιπόν για να χτίσεις το θαυμάσιο τείχος σου;

-Α τίποτα σημαντικό ω Odin. Την Freya για γυναίκα μου.....

-Είσαι τρελός άνθρωπε μου;;; Είναι δυνατόν να σου δώσω την πιο όμορφη θεα για γυναίκα σου; Μήπως θες και τίποτα άλλο ; Είπε ειρωνικά ο Odin.

-Α ναι. Γιατί όχι; Αντιγύρισε ο ξένος. Θέλω και το φεγγάρι και τον ήλιο.

-Α δεν πάμε καλά. Έξω από δω. Δεν υπάρχει περίπτωση. Του είπε ο Odin.

-Περίμενε λίγο ξένε να το συζητήσουμε. Είπε ο Λόκι στον άγνωστο που είχε γυρίσει και άρχιζε να φεύγει. Μεγάλε Odin. Έλα λίγο μαζί μου να σου πω.
Ίσως να μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτόν τον ξένο . Είπε ο Loki στον Odin όταν ξεμάκρυναν λίγο.

-Είσαι τρελός και εσύ; Βασικά τι ρωτώ....

-Όχι όχι . Άκου με λίγο. Ο ξένος ζητάει 18 μήνς για να χτίσει το τοίχος. Εμείς μπορούμε να του δώσουμε διορία 6 μήνες υπό την προϋπόθεση να το χτίσει μόνος του. Αν μέσα σε αυτούς τους 6 μήνες δεν έχει τοποθετήσει και τον τελευταίο λίθο στο τοίχος η συμφωνία ακυρώνεται. Δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβει ένα άτομο να χτίσει το τοίχος σε τόσο λίγο καιρό, έτσι θα έχουμε ένα μισοχτισμένο τοίχος δωρεάν να τελειώσουμε εμείς.

-Είσαι μια νυφίτσα εσύ... Το μόνο πρόβλημα είναι ο Thor. Σιγά μην καταλάβει το σχέδιο μας. Θα τον στείλω να κυνηγήσει κάναν γίγαντα μην μας κάνει χαλάστρα. Πήγαινε να τον βρεις και πες του ότι του δίνω αποστολή να κυνηγήσει γίγαντες. Δεν πρόκειται να σου πει όχι. Εγώ εν το μεταξύ θα συγκαλέσω το συμβούλιο να τους πω το σχέδιο μας.

Αφού λοιπόν το συμβούλιο έγινε και συμφώνησαν με το σχέδιο του Odin ( του Loki είναι, αλλά δεν το λέμε ), Ο μεγάλος Odin και ο Loki πήγαν να βρουν τον ξένο που καθόταν με τον Heimdal, τον φύλακα της γέφυρας που ένωνε την πόλη με τον υπόλοιπο κόσμο, και παίζαν ζάρια.

-Ξένε. Είπε ο Odin με την περηφάνια που διακατέχει τον αρχηγό των Θεών. Αποφασίσαμε στο συμβούλιο να δεχτούμε την πρότασή σου υπό έναν όρο.

-Ποιος είναι αυτός ο όρος ο Odin;

-Να έχεις έτοιμο το τοίχος μέσα σε 6 μήνες και να μην σε βοηθήσει κανένας. Αν δεν έχει τοποθετηθεί και ο τελευταίος λίθος μέχρι την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού η συμφωνία ακυρώνεται.

-Οι όροι είναι πολύ σκληροί Odin. Αντιγύρισε ο ξένος

-Ενω η αμοιβή οχι;

-Έχεις δίκιο ω Odin. Αλλά θα ήθελα μια χάρη. Να με βοηθήσει στο έργο μου το άλογο μου ο Svadilfari.

Ο Odin κοίταξε τον Loki.

-Δεν νομίζω ότι έχουμε να φοβόμαστε ένα άλογο, ω Odin. Ασε τον ξένο να τον βοηθήσει το άλογο του. Να δείξουμε ότι έχουμε και κατανόηση.

-Έχεις δίκιο του απάντησε ο Odin και γυρνώντας προς τον ξένο είπε. Πολύ καλά ξένε . Μπορείς να έχεις σαν βοηθό το άλογο σου. Αλλά θυμήσου, αν δεν έχει μπει και ο τελευταίος λίθος μέχρι την πρώτη μέρα του καλοκαιριού η συμφωνία ακυρώνεται.


illustration 2: Ο χτιστης με το άλογο του


O χτίστης έπιασε αμέσως δουλειά. Με μόνο θεατή την Σιφ, που είχε κάτσει και τον παρακολουθούσε που δούλευε, μιας και ο άντρας της ο Thor είχε βγει για κυνήγι. Ο χτίστης πήγε σε ένα λόφο μαζί με το άλογο του , όπου υπήρχαν μερικοί τεράστιοι ογκόλιθοι. Α αυτοί είναι ότι πρέπει είπε και μάζεψε 5 μεγάλους μαζί , τους έδεσε με ένα δίχτυ και έβαλε το άλογο να τους σύρει μέχρι εκεί που έχτιζε το τοίχος. Αμάν τι κτήνος είναι αυτό σκέφτηκε η Sif όταν είδε το άλογο να σέρνει 5 τεράστιους ογκόλιθους πίσω του. Ηρέμησε σκέφτηκε , ένα δυνατό άλογο δεν κάνει την διαφορά. ΑΜΑΝ, αυτό που είδε της έκοψε την ανάσα και έτρεξε αμέσως στον Odin.

-Odin Odin. Έχει φέρει ο χτίστης το άλογο του που τελικά δεν είναι άλογο, μάλλον μπουλντόζα είναι γιατί κουβάλαει τεράστιους βράχους και μπορεί και τους τοποθετεί.... βασικά έλα να δεις , δεν θα με πιστέψεις.

Ο όντιν ακολούθησε την Sif στο τοίχος και είδε τον χτίστη με το άλογο του να έχουν μαζέψει περισσότερες πέτρες και να τις τοποθετούν. Μέχρι και το άλογο σήκωνε με τις οπλές του πέτρες και τις έβαζε. Ο Odin κατάλαβε ότι η Σιφ είχε δίκιο που ανησυχούσε. Με αυτόν τον ρυθμό το τοίχος πολύ πιθανό να ήταν έτοιμο στην ώρα του. Αμέσως πήγε να βρει τον Loki , οποίος ήταν και λιάζονταν πάνω σε μια πέτρα.

-Βρε κολοβό φίδι που μου το παίζεις και πονηρός. Τι είπες να χτίσει ο ξένος τον τοίχο και να δώσουμε τόσο μεγάλη αμοιβή. Το άλογο του είναι τρομερό. Μαζί του μπορεί να το χτίσει το τοίχος στην ώρα του.

-Εντάξει μωρέ. Χαλάρωσε . Θεοί είμαστε. Σιγά μην το τελειώσει στην ώρα του. Και αν δούμε τα σκούρα κάτι θα σκεφτούμε

-Κάτι θα σκεφτείς!!! Το καλό που σου θέλω κακομοίρη μου. Δικιά σου ιδέα ήταν. Κανόνισε. Είπε ο Odin και έφυγε, αφήνοντας τον Loki να λιάζεται.


Ο καιρός περνούσε και ο χτίστης με το άλογο του προχωρούσαν γρήγορα την δουλειά. Το άλογο ακούραστο μετέφερε τους μεγάλους ογκόλιθους και ο χτίστης τους τοποθετούσε στο τοίχος. Τρεις μέρες πριν την διορία το τοίχος είχε σχεδόν τελειώσει εκτός από την κορυφή της εισόδου. Ο χτίστης είπε στο άλογό του να φέρει έναν μεγάλο ογκόλιθο που είχαν βρει σε έναν λόφο μακριά για να τον βάλει το πρωί και έπεσε για ύπνο. Ο Odin οργισμένος βρήκε τον Loki, ο οποίος αυτή τη φορά είχε αράξει και απολάμβανε το ποτό του στο φεγγαρόφωτο.

-Βρε ανεπρόκοπε. Είπε ο odin και τον άρπαξε από τον γιακά. Δεν σου είπα ότι έτσι και τελειώσει το τοίχος στην ώρα του θα σε σκοτώσω;

-Ενταξει μωρε. Χαλάρωσε. Θεοί είμαστε . Κάτι θα βρούμε μέχρι τότε. Σιγά μην το τελειώσει

-Τι σιγά μην το τελειώσει βρε; Το τέλειωσε ήδη . Ένας ογκόλιθος του έμεινε μόνο

-Μπα; Πέρασαν κιόλας 6 μήνες. Οκ οκ μην νευριάζεις, κάνεις ρυτίδες. Κάτι θα σκεφτώ.
Το καλό που σου θέλω. Αλλιώς θα σε κρεμάσω από τα αυτιά και θα σε κάνω ξωτικό καημένε μου.

Ήδη μια ιδέα άρχισε να σχηματίζεται στο μυαλό του πονηρού Loki, καθώς ο Odin ξεμάκραινε βρίζοντας.


O χτίστης ήταν στον δεύτερο ύπνο και έβλεπε όμορφα όνειρα που περιλάμβαναν την freya το φεγγάρι και τον ήλιο. Ο Svadilfari κουβαλούσε τον μεγάλο ογκόλιθο που θα κοσμούσε την κορυφή της πύλης. Ξάφνου άκουσε μια φωνή

-Svadilfari θα'ρθείς; Θα κάνουμε μπανάνα

Ο Svadilfari γύρισε προς το μέρος που ακούστηκε η φωνή και είδε μία πανέμορφη φοράδα να τον κοιτάζει στο φεγγαρόφωτο , και να χτυπάει χαριτωμένα την μπροστινή της οπλή στο έδαφος. O Svadilfari τα έχασε από την ομορφιά της, αλλά είχε και μία πολύ σημαντική δουλειά που έπρεπε να τελειώσει.

-Στοίχημα ότι δεν μπορείς να με πιάσεις . Χιχιχι είπε η φοράδα στον Svadilfari και του έκλεισε πονηρά το μάτι. Πριν προλάβει να τις απαντήσει γύρισε και άρχισε να τρέχει.

Κάπου εκεί ξέχασε ο Svadilfari την δουλειά του και άρχισε να την κυνηγά. Η φοράδα όμως ήταν πολύ γρήγορη και ο Svadilfari δεν μπορούσε να την προλάβει. Κάθε τόσο γυρνούσε και του έλεγε χαριτωμένα λογάκια τα οποία τον ξεσήκωναν και τον έκαναν να θέλει να την πιάσει ακόμα περισσότερο. Του κάκου όμως. Η φοράδα ήταν πολύ γρήγορη.

Το πρωί ξύπνησε ο χτίστης και είδε ότι ο ογκόλιθος ήταν ακόμα στην θέση που βρισκόταν και την προηγούμενη μέρα. Ο Svadilfari αφαντος. Όσο και να του φώναξε το πιστό του άλογο δεν ερχόταν. Διάολε. Τώρα αποφάσισε να κατέβει σε απεργία; Ο χτίστης δοκίμασε να σηκώσει μόνος του τον ογκόλιθο αλλά δεν κατάφερε ούτε να τον κουνήσει. Φτου την κάτσαμε είπε και άρχισε να ψάχνει τον Svadilfari. Για δύο μερόνυχτα έψαχνε αλλά τίποτα. Ο Svadilfari δεν βρισκόταν πουθενά. Την τρίτη μέρα το πρωί, και πρώτη του καλοκαιριού γύρισε πίσω στο τείχος, όπου βρισκόταν μαζεμένοι οι θεοί.

-Χτίστη, είπε ο Odin με μεγαλοπρέπεια. Βλέπω ότι το τοίχος δεν είναι έτοιμο, άρα η συμφωνία μας ακυρώνεται. Μπορείς να φύγεις χωρίς να πάρεις ούτε την Freya ούτε τον ήλιο αλλά ούτε και το φεγγάρι.

-Μα μόνο ένα λιθαράκι λείπει. Δεν είναι δικαιο αυτο

-Χτίστη. Η συμφωνία είναι συμφωνία. Είχαμε συμφωνήσει ότι αν λείπει έστω και ένας λίθος η συμφωνία ακυρώνεται

-Οι θεοί με κορόιδεψαν. Βροντοφώναξε ο χτίστης. Είστε όλοι σας ψεύτες και απατεώνες. Κανείς δεν μπορεί να κοροϊδέψει έναν γίγαντα και να μείνει ατιμώρητος. Είπε ο ξένος και μέσα στα νεύρα του χάλασε η μεταμφίεση και μπροστά στους θεούς εμφανίστηκε ένας πελώριος άντρας.

-Μπορείς να το επαναλάβεις το τελευταίο που είπες σε παρακαλώ; Έχω πρόβλημα με τα αυτιά μου . Είπε ο Odin ήρεμα στον γίγαντα.

-Είπα. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕΙ ΕΝΑΝ ΓΙΓΑΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΣ. ΟΥΤΕ ΟΙ ΘΕΟΙ. ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΤΕ;

-Ναι αλλά δεν έχει πια σημασία ανταπάντησε ο Odin

-Γιατι;;;

-Σήμερα το πρωί γύρισε ο Thor και υποθέτω ότι μάλλον σε άκουσε

-Μα....

Πριν προλάβει να τελειώσει την πρόταση του ο γίγαντας, το πελώριο χέρι του Thor έπεσε στο κεφάλι του γίγαντα και τον άφησε στον τόπο. Οι θεοί κάθισαν και θαύμασαν το μεγαλόπρεπο τοίχος το οποίος όντως έμοιαζε απόρθητο. Μόνο ο Odin καθόταν βλοσυρός, γιατί σκεφτόταν ότι χτίστηκε με πονηριά και έτσι χάλασε η τιμιότητα που διακατείχε την Asgard.


Κάπου εδώ τελειώνει η ιστορία του τοίχους της Asgard. Όπως όλοι καταλάβαμε η φοράδα ήταν ο Loki μεταμορφωμένος. Οι θρύλοι λένε όμως ότι ο Svadilfari μάλλον τον πρόλαβε κάπια στιγμή, γιατί γύρισε ύστερα από μήνες στον Odin και του έδωσε ένα πανέμορφο πουλάρι οχτώ πόδια και του είπε.

-Ορίστε ένα δώρο από εμένα προς εσένα ο μέγιστε Odin. Είθε αυτό το πουλάρι να γίνει το πιστό σου άτι που θα σε κουβαλάει στην μάχη σαν τον άνεμο. Πάω εγώ τώρα. Είπε και ξεμάκρυνε τρίβοντας τα οπίσθια του.

Έτσι λοιπόν μαθαίνουμε και την προέλευση του Sleipnir , του αλόγου του Odin
illustration 3: Ο Sleipnir

illustration 1 : http://blogs.sundaymercury.net/weirdscience/asterix-and-the-vikings-8.jpg
illustration 2 : http://en.wikipedia.org/wiki/File:Master_builder_by_Robert_Engels.jpg
illustration 3 : http://www.allfreeportal.com/imghost/images/119067Artista2-Odhinn-2.jpg


Links
http://en.wikipedia.org/wiki/Sva%C3%B0ilfari
http://siliconknights.net/forums/showthread.php?t=12164
http://www.goddessfreya.info/stories/storyf5.htm
Βιβλιογραφία
The Children of Odin by Padraic Colum ISBN 0-689-86885-5
Μύθοι των Βορείων – R.I Page εκδόσεις παπαδήμα

4 σχόλια:

 1. θα κανουμε μπανανα!
  αχαχαχααααααααααααα
  τα σπασε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και το χειρότερο είναι ότι μάλλον κάναν κιόλας :P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ^ Ο Svadilfari με τη φοράδα μπορεί!

  και έτσι οι γίγαντες έφτιαξαν ένα τείχος εναντίον τους! :Ρ

  Στην αρχη τον λυπόμουν το χτίστη, αλλά καλό κουμάσι ήταν και του λόγου του Β)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Amαν δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι!!!!!

  Σωστό, μόνοι τους έσκαψαν τον λάκο τους!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή