Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Πως η Σιφ απέκτησε τα χρυσά της μαλλια και ο Όντιν το δόρυ του




Η Σιφ είναι η θεά η οποία σχετίζεται με τη γη. Επίσης είναι η γυναίκα του Θωρ. Αυτό όμως που την έκανε ξεχωριστή ανάμεσα σε όλους τους θεούς ήταν τα πανέμορφα μαλλιά της. Για αυτό λοιπόν, μια μέρα που τον είχε πιάσει η βλακεία του τον Λόκι πήγε και τις τα έκοψε σύριζα, όταν αυτή κοιμόταν. Μετά βέβαια θυμήθηκε ότι ο άντρας της είναι ένας μάλλον οξύθυμος τύπος με μεγάλα μπράτσα , οπότε εξαφανίστηκε μην τον πετύχει.


Έφτασε όμως η μέρα που ο μέγιστος Θωρ γύρισε από το κυνήγι των γιγάντων, πίσω στην Ασγκαρντ. Αμέσως πήγε σπίτι να δει την λατρεμένη του γυναίκα, η οποία όμως ήταν άφαντη. Άρχισε να την ψάχνει σε όλη την Ασγκαρντ και να φωνάζει το όνομα της, αλλά μάταια. Καθώς γύριζε απελπισμένος σπίτι, άκουσε το όνομα του να ψιθυρίζεται . Καθώς γύρισε είδε μία θηλυκή μαυροφορεμένη φιγούρα , στην οποία έκρυβε το κεφάλι της μία κουκούλα.


' Αμαν η κακιά μάγισσα της πέτρας ήρθε να με στοιχειώσει. Πίσω γυναίκα , αλλιώς θα φας μια μπουνιά να με το συμπάθιο. 'Της φώναξε.


' Αντρούλη μου !!! Δεν με αναγνώρισες; Εγώ είμαι , η Σιφ. '

' Μα τον Θωρ. Έχεις γνώριμη φωνή. Ναι εσύ είσαι.'

' Μα.... εσύ είσαι ο Θωρ. '

' Ωχ ναι .Δίκιο έχεις. Εγώ είμαι. Είναι από την ταραχή μου. Αλλά αγαπημένη μου Σιφ, γιατί φοράς κουκούλα'

' Αχ Θωρ μου, μεγάλο κακό με βρήκε. '

' Έλα τώρα Σιφ . Εγώ είμαι εδώ. Πόσο μεγάλο κακό μπορεί να είναι;'

' Ορίστε κοίταξε και εσύ,' είπε η Σιφ και κατέβασε την κουκούλα.

' Ωχ μεγάλο κακό μας βρήκε Σιφ!!!!!! Πως το έπαθες αυτό; '

' Ε αυτό δεν σου λέω και εγώ; Δεν ξέρω. Έτσι ξύπνησα. '

' Θα τον λιανίσω όποιον το έκανε!!!!! Γρήγορα να πάμε στο συμβούλιο των θεών ώστε να βρούμε τον ένοχο. '


Έτσι λοιπόν , για άλλη μια φορά οι θεοί μαζεύτηκαν στο σπίτι των συμβουλίων. Από το οργισμένο βλέμμα του Θωρ, κατάλαβαν ότι είχε συμβεί κάτι πολύ σοβαρό. Ο Θωρ τους εξήγησε το κακό που βρήκε την Σιφ και αμέσως όλοι θεώρησαν ότι ο Λόκι ήταν ο υπαίτιος, γιατί πρώτον , όλες τις βλακείες αυτός τις κάνει, και δεύτερον, ήταν ο μόνος που δεν ήρθε στο συμβούλιο, επειδή προφανώς φοβόταν.



Μόλις το έμαθε ο Θωρ ήταν ασυγκράτητος 

' Θα τον σκοτώσω τον άτιμο. Θα τον λιανίσω για το κακό που έφερε στην λατρεμένη μου Σιφ.
'
' Θωρ, σου απαγορεύω να σκοτώσεις οποιονδήποτε άλλο κάτοικο της Ασγκαρντ ' , είπε ο Οντιν ο πατέρας των θεών , και σηκώθηκε από το θρόνο του. 'Θα φωνάξω εγώ ο ίδιος τον Λόκι, για να λογοδοτήσει απέναντι μας.'

Έτσι λοιπόν έβγαλε ο Οντιν την σάλπιγγα του , η οποία αντήχησε σε όλο το Ασγκαρντ. Μετά από λίγο ήρθε και ο Λοκι. Μόλις βέβαια τον είδε ο Θωρ πήγε να του ορμήσει, αλλά πάλι καλά που τον ξέραν και τον κράτησαν πριν τον αρπάξει. 



'Λόκι,' είπε ο Όντιν' , ξέρεις το κακό που έχεις κάνει. Πρέπει λοιπόν να επαναφέρεις την ομορφιά της Σιφ, αλλιώς τον βλέπεις π2ως γυαλίζει το μάτι του; Θα τον αμολήσω.

' Θα γίνει όπως θες ω Όντιν πατέρα των θεών ' . Είπε ο Λόκι υποκλινόμενος και έφυγε από την Ασγκαρντ

Ο Λόκι πέρασε σκεφτικός την γέφυρα της Ασγκαρντ. Ο χέιμνταλ που τον είδε σοβαρό σκέφτηκε:
ωχ πάλι κάτι ετοιμάζει αυτός ο μπαγαπόντης , ΄εεεε Λόκι' του φώναξε, ' να είμαι ήσυχος ότι δεν σχεδιάζεις να ρίξεις την γέφυρα έτσι; ' του φώναξε μισοαστεία μισοσοβαρά. Και αφου δεν πήρε απάντηση σκέφτηκε ' ωχ, πρέπει να έχω τα μάτια μου δεκατέσσερα με αυτόν'.


Ο Λόκι όμως είχε τις δικές του έννοιες, και δεν έδινε σημασία στον Χειμνταλ, τον φύλακα της γέφυρας. 'πρέπει να βρω κάτι για να αντικαταστήσω τα πανέμορφα μαλιά της Σιφ' σκέφτηκε. ( Μάλλον τότε τα μαλλιά στους θεούς δεν ξαναφύτρωναν. Να έχουν και οι θεοί και καμιά ατέλεια. )


' Όμως δεν υπάρχει τίποτα τόσο όμορφο στην επιφάνεια της Γης που να μπορεί να τα αντικαταστήσει. Τίποτα στην επιφάνεια της γης. Κάτω από την γη όμως; Οι νάνοι είναι γνωστοί ότι παρά την ασχήμια τους φτιάχνουν πανέμορφα πράγματα με τα μεταλλεύματα τους. Έχω και φιλικές σχέσεις από παλιά με αυτούς. Χμμμμ δεν χάνω να δοκιμάσω'


Έτσι λοιπόν ο Λόκι ξεκίνησε την κάθοδο του , στα έγκατα της γης, στο Svartheim, την κατοικία των νάνων. Εκεί άρχισε και παρακολουθούσε τους νάνους που δούλευαν , και επί την ευκαιρία ξεκίνησε να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα , μετά από τις φάρσες . Ξεκίνησε λοιπόν το γλύψιμο και τις μαλαγανιές στους νάνους. Τους έλεγε πόσο όμορφα είναι αυτά που φτιάχνουν, αντάξια των θεών, και ίσως να μπορούσε , αν θελαν και εκείνοι να πείσει τους θεούς , να πάνε να κατοικήσουν μαζί τους, ώστε να στολίζουν με τις όμορφες κατασκευές τους ολόκληρη την Ασγκαρντ. ( ο Λόκι θα γινόταν καταπληκτικός πολιτικός στις μέρες μας. Δυστυχώς γεννήθηκε αρκετούς αιώνες πίσω. Άτυχος ο Λόκι, τυχεροί εμείς; ). Σύντομα λοιπόν ο Λόκι, είχε καταφέρει να ενθουσιάσει πάρα πολύ τους νάνους με την προοπτική να πάνε να μείνουν στην Ασγκαρντ. Ωραία σκέφτηκε εδώ είμαστε.



' Εγώ έχω δει τα θαύματα που μπορείτε να φτιάξετε. Όμως πρέπει να τα δείξω και στους άλλους θεούς , ώστε να τους πείσω. Θα ήθελα να μου φτιάξετε λοιπόν κάτι καταπληκτικό να τους δείξω, κάτι που να μοιάζει στα μαλλιά της Σιφ για παράδειγμα; '



' Αυτό που μας ζητάς είναι πολύ δύσκολο, ώ Λόκι, δεν θα ήθελες να φτιάξουμε ίσως μία πανέμορφη σπάθα;'

' Όχι. Επιμένω, πρέπει να φτιάξετε κάτι που να είναι όμοιο σε ομορφιά με τα μαλιά της Σιφ. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να πάρετε χρυσό , και να τον σφυρηλατήσετε τόσο λεπτό ώστε να μοιάζει με τα μαλιά της. Είμαι σίγουρος ότι τόσο ικανοί τεχνίτες όπως εσείς , θα μπορέσετε να το κάνετε. '


' Αφού είναι έτσι Λόκι, θα το κάνουμε' Είπαν οι νάνοι περήφανοι από τα λόγια του Λόκι και έπιασαν αμέσως δουλειά. Για μέρες σφυρηλατούσαν τον χρυσό , γιατί όσο λεπτό και όμορφο και να το κάναν , δεν έφτανε σε ομορφιά τα μαλλιά της Σιφ. Ύστερα από πολλές μέρες λοιπόν οι νάνοι τέλειωσαν το έργο τους. Και όντως όταν τα δώσανε στον Λόκι, ήταν τόσο λεπτά και όμορφα όπως τα μαλλιά της Σιφ. Ο ίδιος ο Λόκι σκέφτηκε προς στιγμήν να τα κρατήσει για τον εαυτό του, αλλά ύστερα σκέφτηκε ένα πιο μεγάλο σφυρί να πέφτει πάνω του και αποφάσισε ότι καλύτερα να τα δώσει.


Καθώς λοιπόν έφευγε και συνέχιζε να λέει στους νάνους ότι θα κάνει ότι μπορεί για να έρθουν να κατοικήσουν μαζί τους στην Ασγκαρντ, είδε μία πανέμορφη λόγχη, η οποία ήταν τόσο καλά ζυγιασμένη , που μπορούσε να χτυπήσει και να σκοτώσει τον στόχο της , ακόμα και αν αυτός που την έριχνε ήταν τελείως άστοχος.

' πωπωωωωωωω. Ωραία λόγχη' είπε στους νάνους.

' α ναι βέβαια εμείς οι ίδιο την φτιάξαμε'

' πωπωωωωω, αν την πήγαινα πάνω θα μπορούσα να τους πείσω πιο εύκολα να σας δεχτούν'

' Ε αν είναι έτσι σε καλή μεριά Λόκι, σε καλή μεριά'


Καθώς λοιπόν έπαιρνε την λόγχη, παρατήρησε μία βάρκα η οποία θα μπορούσε να πλέει άφοβα ακόμα και στην πιο άγρια θάλασσα, αλλά παράλληλα θα μπορούσε να διπλωθεί τόσο, ώστε να χωράει ακόμα και σε μια τσέπη . ( σουτ. Για τον άλλον στους τρανσφορμερς που γινόταν ραδιόφωνο δεν είπατε κάτι )


'πωπωωωωωωω'

' Ωχ , τι είναι πάλι;'
' Ωραία βάρκα'

' ναι βέβαια, εμείς την φτιάξαμε βλέπεις '

' πωπωωωω, καλά ε; Έτσι και ανέβαζα και την βάρκα πάνω στα σίγουρα θα σας δεχτούν. Να την πάρω; ' Και πριν προλάβει να πάρει απάντηση την δίπλωσε και την έβαλε στην τσέπη του. Και πήρε γοργά το δρόμο προς την Άσγκαρντ




Πέρασε σαν σφαίρα την γέφυρα, αφήνοντας πίσω του τον χέιμνταλ που για κάποιο λόγο είχε φορέσει μια τεράστια πανοπλία και είχε ταμπουρωθεί σε ένα πρόχειρο φυλάκιο που είχε φτιάξει , και έφτασε στο συμβούλιο των θεών. Εκεί έδωσε τα χρυσά μαλλιά στην Σιφ τα οποία έκατσαν τόσο καλά πάνω της που όταν τα φόραγε φαινόταν σαν να είχαν ρίζες και να φύτρωναν από το κεφάλι της. Επίσης ήταν τόσο όμορφα , που έφταναν τα παλιά της μαλλιά. Έτσι οι θεοί ηρέμησαν λίγο με τον Λόκι, και ο Θωρ κοκορευόταν για λίγο καιρό ότι έχει χρυσή γυναίκα.


Τώρα αυτό που δεν μας λένε οι βόρειοι στους μύθους τους είναι τη έγινε όταν άρχισαν να φυτρώνουν ξανά τα μαλλιά της Σιφ. Για να μην αναφέρεται όμως πουθενά, μπορούμε να φτάσουμε στο συμπέρασμα που είπαμε και παραπάνω ότι στους θεούς τα μαλλιά δεν μακραίνουν.


Η λόγχη που πήρε ο Λόκι είναι το Gungnir, το οποίο θα γίνει στο μέλλον το όπλο του θεού Όντιν. 
Η βάρκα είναι η Skídbladnir, που στο μέλλον θα γίνει η βάρκα του Freyr. Αλλά αυτά είναι για άλλη ιστορία.



illustration 1 : http://www.elizabethphillips.com/Gallery/Web%20Ready%20Images/Sif_by_elizabethphillips.jpg


Βιβλιογραφία
The Children Of Odin - Padraic colum

2 σχόλια:

  1. Πολύ μούτρο τελικά αυτός ο Λόκι!
    Παντού χωμένος είναι, αυτός και οι ιδέες τουΒ)
    Βέβαια δεν καταλαβα ακριβώς το λόγο που της έκοψε τα μαλλιά της καημένης της Σιφ, μάλλον επειδή είναι τόσο στριμμένος που δεν ήθελεο Θωρ να έχει τόσο όμορφη γυναίκα (θεωρίες της Μαρσυ Β))

    Επίσης περίμενα να δω εκδίκηση των νάνων, φτηνά τη γλίτωσε η χάρη του Β)

    Και τέλος, που ξέρεις εσύ πως η Σιφ δεν το ξυρίζει επίτηδες το κεφάλι για να κρατήσει τα χρυσά μαλλιά και οτι δεν προσέλαβε τον Λόκι ως ιδιωτική κομμώτρια; Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαλαρά παίζει. Θα έχει καμιά αποθήκη κρυμένη γεμάτη χρυσές τρίχες.

    Κάτι δοκίμασε να κάνει ένας νάνος . Θα δεις στο επόμενο :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή